Ivö är en plats med ett unikt mikroklimat och en historia som sträcker sig långt tillbaka. Här växer vårt eget vin, rotat i Ursulas källa.

Allt började med en dröm

Redan i unga år väcktes Bos fascination för vin och vinodling, men det var först när han gick i pension som han tog steget att förverkliga sin dröm. Här på Ivö, en plats med ett unikt mikroklimat och en historia som sträcker sig långt tillbaka, planterade han de första 25 vinstockarna år 2013 på sin son Petters gård – och lade därmed grunden för den vingård som idag är Ivögården Mat & Vingård.

Vingården har nu vuxit till cirka 1 000 vinstockar, och Bos passion har blivit ett familjeföretag. Sonen Petter och hans fru Therese driver nu Ivögården Mat & Vingård, där kunskap, hantverk och kärlek till smaker genomsyrar allt de gör. Therese är gårdens sommelier och vinmakare, Petter skapar kulinariska mästerverk i köket och Bo tar hand om vinstockarna i vingården. Tillsammans skapar de upplevelser som förenar mat, vin och tradition på en plats där drömmar slår rot.

Vingården breder ut sig precis intill Ivö kyrka – där vinden susar i vassen och Ursulas källa har porlat mjukt sedan urminnes tider. Det sägs att platsen är helig. Att Sankt Ursula en gång välsignade marken. Att källan hade något ovanligt – förr trodde man till och med att vattnet kunde förvandlas till vin.

Kanske är det därför kyrkan byggdes just här, alldeles vid sjön, istället för på höjden? Kanske var det stillheten, ljuset och det mjuka vattnet som lockade dem... Idag bubblar vårt eget mousserande vin i glasen här på gården - gjort på druvor odlade bara några steg från källan. Friskt, ljust och med en touch av magi.

Det är något alldeles särskilt med att sitta här – med kyrktornet i blickfånget, vinstockarna runt omkring och ett glas i handen.

En äldre man i rutiga skjorta, solhatt och solglasögon går med en plastlåda i handen vid ett utomhusmarknad eller försäljning av grönsaker, med träd och en bil i bakgrunden.

Vingårdens druvor

  • Solaris

    Solaris

    Planterad 2015. En grön druva som producerar fruktiga och aromatiska viner. Utmärkt till fisk, räkor och kyckling.

  • Regent

    Regent

    Planterad 2014. En blå druva som är djupt röd i färgen och producerar ett mycket aromatiskt vin.

  • Rondo

    Rondo

    Planterad 2014. En blå druva som främst används för att producera rött och rosévin.

  • León Millot

    León Millot

    Planterad 2024. En blå druva med mörk färg och mjuka tanniner. Passar bra till lättare kötträtter tillsammans med fräscha tillbehör, som sparris eller rostade rotfrukter toppade med en skvätt citron.

Upplev vår vingård

  • Ett dukat middagsbord i ett mysigt restaurangrum med stearinljus och vinglas.

    Tastes of the Wineyard

    Guidad tur, middag och vinprovning i restaurangen

    Följ med bakom kulisserna på vår vingård och upplev doften av druvor, jord och ekfat. Under en guidad promenad får du lära dig mer om våra druvsorter, odlingsfilosofi och resan från ranka till flaska. Upplevelsen avslutas i vår restaurang med middag och provsmakning av utvalda viner från Ivögården – i rätt miljö, med plats för samtal, nyfikenhet och smak.

    📍 Ca 2,5–3 timmar
    🍷 Inkluderar guidad vingårdstur och vinprovning i restaurangen
    📅 Begränsat antal platser – boka i god tid

  • En person håller i en färgglad keramikkopp med en sallad samt grillad halvmåneformad frukt eller grönsak. Det finns även andra kakor med grönsaker eller frukter i närheten.

    Winemakers Experience

    För dig som vill smaka, stanna och uppleva på djupet
    En komplett upplevelse för dig som vill leva vinodlarlivet för en dag. Vi börjar med incheckning till ett av våra personligt inredda rum. Därefter följer en guidad promenad genom vinodlingarna, en trerättersmiddag där vinet står i centrum, och en vinprovning som tar dig bakom varje flaska. Nästa morgon vaknar du till fågelsång och en frukostbuffé med lokala smaker.

    🏡 Ingår: övernattning, frukost, vinodlingspromenad, vinprovning & trerättersmiddag
    🍇 För dig som vill ha hela Ivögården-upplevelsen
    📅 Begränsat antal platser – boka i god tid